Het is belangrijk dat een tuigje goed past en de beweging van de hond niet belemmert. Daarvoor zijn er een aantal voorwaarden waaraan een goed tuig moet voldoen. Bovendien moet het juiste tuig gebruikt worden voor de juiste taak. Een eenvoudig Y-tuig mag bijvoorbeeld niet worden gebruikt om te trekken of voor in de auto. Iets later zal ik hier meer in detail op ingaan.
Selectiecriteria voor een goed tuig:
- Het tuig mag niet te strak zitten, maar ook niet te wijd.
- Het is belangrijk dat het borstband niet tegen de oksels kan schuren.
- Alle banden mogen niet over de schouderbladen lopen, zodat de hond zich vrij kan blijven bewegen.
- Het tuig moet uit brede banden bestaan, omdat smalle banden sneller in de hond kunnen snijden.
Als een tuigje goed bij de hond past, heeft dat in verschillende situaties een aantal voordelen. Enerzijds wordt de druk bij het trekken over de hele hond verdeeld en de druk ligt niet alleen bij de nek zoals bij een halsband. Bovendien is het gemakkelijker om een hond op ruw terrein te helpen, omdat je de hond eenvoudig aan het tuigje kunt ondersteunen. Een angstige hond daarentegen kan door een veiligheidstuig niet zomaar ontsnappen zoals bij een halsband.
Soorten tuigjes
- Y-tuig
- Norweger tuig
- Instaptuig
- Veiligheidstuig (Je kan de speciale kenmerken van dit tuig hieronder vinden.)
Het is niet belangrijk welk type tuig uiteindelijk wordt gebruikt, maar het is vooral belangrijk dat het tuigje goed zit, er niet in snijdt en de hond er onbelemmerd in kan lopen.
Naast de gangbare tuigjes voor dagelijks gebruik, zijn er nog andere tuigjes die bedoeld zijn voor speciaal gebruik, zoals:
- Tuig voor wandelingen in berggebieden
- Tuig voor de sledehondensport
- Auto tuig
Deze tuigjes worden specifiek hieronder uitgelegd.
Veiligheidstuig
Een veiligheidstuig wordt gebruikt bij angsthonden en maakt het door een tweede borstband niet mogelijk om te ontsnappen. Honden die vanuit het buitenland aan nieuwe eigenaren worden gegeven, moeten in het begin met een veiligheidstuig worden gezekerd, omdat ze nog moeten wennen aan de nieuwe situatie en sneller bang kunnen worden als ze onbekende geluiden horen. Het tuig is ook goed voor honden die bang zijn voor oudejaarsavond, want helaas rennen er jaarlijks veel honden weg uit angst voor het vuurwerk.
Naast het veiligheidstuig is het belangrijk dat de hond met twee riemen wordt aangelijnd, zodat de hond niet in paniek weg kan rennen. Een riem wordt aan de halsband en het tuig vastgemaakt en in de hand gehouden. De tweede riem wordt vastgemaakt aan het veiligheidstuig en daarnaast aan een heupgordel voor de mens. Mocht de persoon nu de riem loslaten, dan zit de hond nog steeds vast aan de heupgordel en kan hij niet weglopen. Omdat de standaard karabijnhaak aan de riem snel open kan gaan, is het belangrijk om een extra schroefkarabijnhaak te gebruiken als verbinding tussen de riem en het veiligheidstuig.
0 reacties