Zucht…wat een opgave voor een hond!
“Jong geleerd is oud gedaan”
Dit is een mooi spreekwoord en geef ik ook altijd tijdens mijn puppy lessen mee. Eigenaren denken nog wel eens over bepaalde dingen dat dit nu nog niet noodzakelijk is om aan te leren en dat de hond dit ook nog over een paar maanden / jaren kan leren of dat de hond het zo maar prima vindt.
Stel je hebt een hond die je meeneemt op vakantie. Tijdens deze vakantie wil je ook rustig door een stad kunnen lopen en een terrasje pakken. Ik ben een grootte voorstander om dit al met een pup te oefenen. Hoe fijn is het als de pup het een paar keer gezien heeft en rustig alle prikkels kon verwerken. Op vakantie ben je vaak een hele dag in de stad. In de puppy tijd kun je rustig de tijd nemen, hoef je zelf niets te ontdekken en je kan volledig inspelen op de pup.
Zelf heb ik het in de puppy tijd met Lupus ook zo gedaan om een paar weekenden achter elkaar een kopje koffie te gaan drinken op het terras in de stad. We waren dus even aan het lopen naar het café, hebben er misschien 30-60 minuten gezeten en zijn daarna weer terug naar huis gegaan. Mijn pup kon dus rustig wennen aan de situatie.
Als we nu eens naar een terras gaan, is het geen probleem voor Lupus om lekker te gaan liggen. Tuurlijk neem ik hem thuis niet meer altijd mee om door de stad te lopen, maar op vakantie of op een dagje uit vind ik het prettig, dat hij er verder geen probleem mee heeft. Dat maakt het ontspannen voor iedereen en we kunnen allemaal genieten.
Bedenk dus al bij je pup wat je later van de hond verwacht. Wil je dat deze thuis of in een vakantiewoning / hotelkamer alleen kan blijven of dat je hond rustig een keertje door de stad kan lopen of op een terras lekker gaat slapen? Oefen het dan ook in de puppy tijd, zodat je hond eraan kan wennen!
Verwachtingen aan de hond
Wat kun je nou eigenlijk van jouw hond verwachten? Met het spreekwoord “Jong geleerd is oud gedaan” ben ik het volledig mee eens, maar ik kan niet altijd alles van mijn hond verwachten. De hond heeft zeker rust nodig om situaties die meer van een hond vragen weer aan te kunnen.
Stel ik ga naar de stad, de hond moet de hele dag mee en krijgt weinig slaap, dan zoek ik de volgende dag meer rust op. De hond moet stiekem alle indrukken verwerken voordat hij alle prikkels weer aan kan.
Om weer terug te komen op de verwachtingen aan de hond: Het is cruciaal om elke hond individueel te bekijken en daar je verwachtingen op aan te passen. Alleen omdat je sommige situaties vanaf pup af aan leert, betekent het niet dat jouw hond geen stress ervaart. Verschillende omstandigheden kunnen er altijd nog toe lijden dat het geen geschikte situatie voor jouw hond is.
Kijk ik naar mijn vorige hond Pepper, was hij niet geschikt voor het lopen door de stad of een dagje uit met veel prikkels. Hij kon het niet aan, waardoor zijn emmer met prikkels sneller vulde en hij uit kon vallen bij te veel prikkels en drukte. Nu zou je kunnen zeggen dat we het beter moesten oefenen. Dit was echter niet het geval want een van de onderliggende oorzaken was pijn. Hij had heup- en elleboogdysplasie waar we helaas niet meer aan konden doen dan met pijnstillers te werken (natuurlijk in samenspraak met de dierenarts). In plaats van Pepper meer stress te laten ervaren in prikkelrijke situaties, heb ik dus mijn verwachtingen bijgesteld. Ik heb niet van hem verwacht dat hij met mij door een stad kon lopen. Waren we op vakantie, was het voor iedereen beter om Pepper tijdens een stadswandeling op ons vakantieverblijf achter te laten. Zo konden we van de stad genieten en hij heeft rustig geslapen. Pepper kon namelijk wel helemaal ontspannen in een nieuwe omgeving alleen blijven en had het vertrouwen erin dat we weer terugkwamen.
Aan de hand van dit voorbeeld wil ik dus duidelijk maken dat niet alles getraind kan worden en je individueel naar jouw hond moet kijken. Kan je hond niet aan je verwachtingen voldoen? Stel je verwachtingen bij en kijk vooral naar wat hij wel kan! Daardoor worden jullie allebei veel gelukkiger.
0 reacties