Je hebt de keuze gemaakt om (weer) een hond in huis te nemen. Wat gaaf! Nu is alleen nog de vraag welke hond het gaat worden. Denk hier goed over na, want je maakt de keuze voor de rest van het hondenleven.
Of je nu voor een hond van een fokker, asiel of straathond kiest, maakt op zich niet uit. Zolang de hond en zijn eigenschappen bij jouw levenssituatie passen, kan het je beste maatje worden.
Een pup van een fokker
Wil je een pup van een fokker, kijk allereerst op de website van de rasvereniging van het gekozen ras. Een rasvereniging heeft bepaalde voorwaarden voordat een fokker een nestje mag fokken. Ook vind je op de website geplande nestjes en fokkers met wie je contact op kan nemen.
Je vindt de rasverenigingen bij de Raad van Beheer: https://www.houdenvanhonden.nl/hondenrassen/alle-rassen/
De reu en teef worden op verschillende gezondheidsaspecten gecontroleerd en veel rasverenigingen eisen ook een gedragstest. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat er met zieke of overmatige agressieve of bange honden wordt gefokt.
Voordat een hond dus voor de fok toegelaten wordt, geeft de eigenaar al veel geld uit om aan de gezondheidseisen te voldoen. Daardoor komt het ook dat de pups van een goede fokker duurder zijn dan wanneer je eentje van Marktplaats koopt. Want er wordt voor gezorgd dat de pups zo gezond mogelijk en alle erfelijke ziektes uitgesloten zijn.
Een hond uit het asiel
Heb je een voorkeur voor een herplaatser van een bepaald ras? Kijk dan even bij de rasvereniging zelf. Elke vereniging heeft meestal een pagina met herplaatsers die door verschillende redenen een nieuwe eigenaar zoeken.
Ga je direct naar een asiel, denk voordat je gaat alvast na over het ras of welke rasgroep je graag zou willen. Het maakt namelijk wel een verschil of je voor een herdershond of een jachthond kiest. Deze honden hebben andere behoeftes en stellen ook andere eisen aan de eigenaar.
Je kan alvast eens kijken op de ‘Ik zoek baas’ website van de dierenbescherming. Hier vind je een overzicht van alle asielen in Nederland die samen met de dierenbescherming werken: https://ikzoekbaas.dierenbescherming.nl/zoek-asieldieren/honden
Er zijn ook nog andere asielen die je via Google kan vinden. Op de website van de asielen heb je een beschrijving van een hond en een aantal foto’s. Op die manier kun je alvast een idee krijgen of deze hond daadwerkelijk bij jouw levenssituatie kan passen.
Maak je keuze niet alleen van één foto afhankelijk. Lees de beschrijving, maak een afspraak bij het asiel en bekijk de hond in het echt. Is er een klik en past de hond bij jou? Dan wens ik jullie alvast veel plezier met elkaar!
Straathond uit het buitenland
Een stichting die straathonden uit het buitenland haalt, heeft bepaalde eisen waar ze aan moeten voldoen. Daaronder wordt verstaan dat de stichting:
- Is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en heeft een KVK-nummer.
- Heeft een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) voor het niet-bedrijfsmatig houden van honden (Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland, 2021).
- Wordt gecontroleerd door de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, n.d.).
- Voldoet aan de Nederlandse wettelijke verplichtingen voor het invoeren van honden, onder andere dat de hond een Europees dierenpaspoort heeft en ingeënt is tegen Rabiës.
Toen ik zelf of zoek was naar een hond, heb ook ik bij stichtingen voor buitenlandse honden gekeken. Wat mij opviel was, dat er vaak maar een aantal foto’s van de hond zijn en verder alleen een beschrijving waar de hond is gevonden. Heb je door een foto interesse in een hond, vraag altijd naar meer informatie over het karakter en een video. Ook een rassenindicatie kan je meer informatie geven waar de hond wellicht behoefte aan zou kunnen hebben als je hem adopteert.
Kun je de hond niet in het echt ontmoeten, is het naar mijn mening noodzakelijk om meer over het karakter te ervaren. Stel de hond heeft een totaal ander karakter dan wat jij had verwacht of wat je graag wilde hebben. Dan is dit geen goede match en is het fijn om het van tevoren te weten.
Neem dus vooral contact op met de stichting en geef aan waar je naar op zoek bent. Zij kunnen ook helpen bij het kiezen van de passende hond. Kies je voor een straathond uit het buitenland, moet je in je achterhoofd houden dat deze de Nederlandse wereld niet kent en met de drukte waarschijnlijk eerst nog moet leren om te gaan. Laat je hond dus rustig wennen als die er is!
Bronnen
Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland. 2021. Honden uit het buitenland. [Online] Verkrijgbaar bij: https://www.rvo.nl/onderwerpen/identificatie-en-registratie-dieren/honden/honden-buitenland [Geopend op 20 oktober 2022].
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. n.d. Regels voor stichtingen en particulieren die honden of katten uit het buitenland invoeren. [Online] Verkrijgbaar bij: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/honden-en-katten/regels-voor-stichtingen-die-honden-of-katten-uit-buitenland-invoeren [Geopend op 20 oktober 2022].
0 reacties